Kilde: Hunde -Illstreret Opslagsværk, forlaget Aktium

KROMFOHRLÄNDER
Kromfohrländeren er en ung race med en spændende historie. Den blev internationalt anerkendt i 1955, men racens historie starter i virkeligheden ti år før, nær slutningen af Anden Verdenskrig. De allierede tropper havde fået trængt de tyske tropper tilbage til Tysklands grænser. Sammen med nogle amerikanske tropper, der gik ind i byen Siegen i den tyske delstat Westphalia, var en lille hund, "Peter". Han skulle vise sig at blive stamfaderen til racen Kromfohrländer. Hvilken race, Peter var, er ukendt. Men den beskrives som lille, ruhåret og tawny, så et kvalificeret gæt er, at der var tale om en griffon fauve de bretagne. En kvinde i byen, Use Schleifenbaum, tog hunden til sig og kort efter fik den et kuld hvalpe med naboens gadekryds. Disse var så smukke, at Use Schleifenbaum besluttede sig for at skabe en ny race ud fra dem. Efter ti års avlsarbejde lykkedes det at få FCI til at anerkende racen, og da hjembyen Siegen ligger nær området Krom Fohr, blev dette navnet for den nye race, Kromfohrländeren.

Det er en lille hund, der udelukkende fungerer som familie og selskabshund, selvom den dog også advarer højlydt om indtrængende på familiens enemærker. Dens højde er 38-46 cm, og vægten ligger for hannerne på 11-16 kg og for tæverne på 9-14 kg.
Den findes både i en glathåret og en ruhåret version. Hos begge typer er pælsen tæt. Hårlængden over manken og på ryggen bliver op til 7 cm, mens hårene på siden ikke overstiger 3 cm. Underulden er kort og blød.
De to pelsvarianter adskilles fra hinanden ved den glathåredes bløde pels, manglende skæg og lange hår på ører, bryst og halsens underside. I ansigtet og på snuden er den korthåret.
Den ruhårede derimod har en ru pels, skæg og en hård pels på bryst og hals. Pelsen i ansigtet og på snuden er længere en på resten af kroppen.
Farven hos begge er hovedsageligt hvid med forskellige nuancer af tanfarvede aftegninger på hovedet eller som form af en saddel.